ANTIOKSIDANTI kosmētikā – 5 lietas, ko vērts zināt + mana pieredze!

antioksidanti_narrativeofbeauty

Piekritīsi – katram sevi cienošam kosmētikas ražotājam mūsdienās ir vismaz viens līdzeklis, kas satur antioksidantus. Parasti tiek solīts, ka tas “cīnās ar brīvajiem radikāļiem”, līdz ar to ir traki labs tavai ādai un tev tas noteikti nepieciešams… Bet – kas ir antioksidanti? Kas ir brīvie radikāļi? Un – vai tas viss maz “strādā”? Par to šoreiz + mana pieredze ar kādu pēdējā laika atklājumu šajā jomā! 😉 

VAI UN KĀ TIE STRĀDĀ? Oksidēšanās ir process, kas noris visā dabā. Arī mūsu organismā, mūsu – ādā. Runa ir par pašu smalkāko – šūnu līmeni. Tā rezultātā paātrinās ādas novecošanās, mainās tās jaunavīgais un veselīgais izskats, uz to ne labāko pusi, protams. Kas to izraisa? Jau minētie brīvie radikāļi! Tie ir nestabili atomi, kas mūsu ādas šūnu līmenī rodas dažādu nelabvēlīgu faktoru ietekmē, piemēram, UV starojuma, stresa, neveselīga dzīvesveida ietekmē u.tml. Ko tie dara? Principā to uzvedību var salīdzināt ar nazi – tie burtiski uzbrūk un šķeļ ādas kolagēna šķiedras un citas šūnas, no kā āda būvēta. Ko dara antioksidanti? Jau pats nosaukums saka priekšā – tie samazina, neļauj notikt šim oksidēšanās procesam. Antioksidanti sasaista šos nestabilos atomus jeb brīvos radikāļus un aptur to nelietīgo uzdarbošanos.

Zinātniskie pētījumi rāda – lietot antioksidantus ārīgi – ar kosmētikas palīdzību tieši uz ādas – var būt vērtīgi. Tie palīdz samazināt tādas problēmas, kā novecošanās procesus, mazina iekaisumus, palīdz tikt galā ar dažādām citām ādas problēmām. Un tomēr – dermatologi un arī zinātnieki atgādina, ka arī antioksidanti NAV brīnumnūjiņa. Protams, nebūs tā, ka lietojot antioksidantus, atrisināsies visas mūsu problēmas un būsim jaunas mūžīgi mūžos (sasodīts, jo ievads bija tik labs, vai ne? 🙂 )!

POPULĀRĀKIE, BET NE VIENĪGIE! Populārākie antioksidanti, kas tiek izmantoti kosmētikas līdzekļu ražošanā ir Vitamīns C, Vitamīns E, Retinols, Zaļā tēja, Likopēns, Resveratrols, Vīnogu sēklu ekstrakts… Šie minētie ir tikai daži, tādēļ noteikti nevajag domāt, ka tie ir vienīgie antioksidanti, kas var tikt izmantoti kosmētikas ražošanā! Populārākais TOP 3 droši vien ir C, E un A vitamīns. Un tomēr – ja meklē tiešām labu līdzekli, kam ir izteikti antioksidējoša iedarbība uz ādu, ir vērts paskatīties etiķetes, palasīties “dziļāk”, jo ne vienmēr tas, ka reklāma saka “satur antioksidantus”, nozīmē, ka to iedarbība uz ādu būs izteikta un, ka tas vispār ir šī līdzekļa galvenais mērķis. Bieži ražotājs antioksidantus piemin “garām ejot”, jo šobrīd tas ir visai spēcīgs mārketinga instruments. Piemēram, tas pats C vitamīns var tikt ietverts kosmētikas produkta sastāvā, bet nedarboties kā antioksidants, jo tā koncentrācija ir pārāk vāja.

SKATIES UZ IEPAKOJUMU! Jā, izrādās, ka iegādājoties līdzekli, kas satur antioksidantus, ir ļoooti būtiski lūkoties tieši uz iepakojumu! Kādēļ? Jo antioksidanti ir jutīgi uz gaismu! Gaismas staru ietekmē tie šķeļas un iet bojā. Līdz ar to līdzeklim OBLIGĀTI jābūt iepakotam tumšā (brūnā, zaļā, zilā, melnā), maksimāli necaurspīdīgā, ideāli, ja stikla, pudelītē. Vēl variants, piemēram, C vitamīns tiek iepakots atsevišķi kā pulveris, ko tu sajauc ar krēmu tieši pirms lietošanas.

IZLASI INSTRUKCIJU PAR LIETOŠANU! Ja runājam par antioksidantiem, obligāti IZLASI lietošanas instrukciju attiecīgajam produktam! JO ir ļoti svarīgi, kurā savas ikdienas ādas kopšanas solī uzklāsi attiecīgo līdzekli! Visbiežāk antioksidanti ir neizturīgi pret ūdeni, līdz ar to tie jāuzklāj pēc visiem līdzekļiem (arī mitrinātājiem, piemēram, izsmidzināmajiem), kas satur ūdeni. Tikai lietojot līdzekli atbilstoši, vari gaidīt rezultātu. Tātad – seko rekomendācijām!

KĀDA IR KONCENTRĀCIJA? Arī tas ir ļoti būtiski. Galvenais ir tas, lai tā vispār BŪTU norādīta uz kosmētiskā līdzekļa iepakojuma, jo tas parāda, ka koncentrācija vispār ir tāda, lai par šo līdzekli varētu runāt kā par tādu, kas spēj sniegt antioksidējošu iedarbību. Speciālisti apgalvo, ka katram antioksidantam, attiecībā uz iedarbību pret ādu, ir sava visoptimālākā koncentrācija. Protams, ka mēs tās visas nevaram zināt, te mums jāuzticas ražotājiem un savām sajūtām. Ja koncentrācija būs par vāju, līdzeklis neiedarbosies, ja par stipru – var kairināt ādu. Ja lieto līdzekli ar lielu koncentrāciju, sākumā vēlams to izmēģināt uz maza ādas laukuma. Jo – kas der vienai, nederēs visām. Vienai āda būs sajūsmā par šo koncentrāciju, kamēr citai tā būs par spēcīgu.

Mans pēdējā laika atklājums – Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% antioksidantu mix no slavenā zīmola The Ordinary

antioksidanti_nb2

Resveratrols – populārs un ļoti spēcīgs antioksidants, kas atrodams vīnogās. Tam tiek piedēvēta vistiešākā iedarbība uz ādas novecošanās izpausmju samazināšanu – grumbiņu izlīdzināšanu, ādas toņa izlīdzināšanu, uzlabošanu u.tml.

Ferulic Acid jeb ferulīnskābe – ir pēdējā laika lielākais “atklājums” antioksidantu jomā, kas attiecas uz kosmētiskajiem līdzekļiem. Tā atrodama dažādu augu apvalkos, piemēram, kviešu graudos, rīsos, apelsīnos, ābolos u.c. Šis antioksidants tiek dēvēts par ļoti spēcīgu, vienu no spēcīgākajiem zināmajiem. Tam piemīt tā pati pretnovecošanās iedarbība, spēja mazināt UV staru radītos bojājumus ādā, tāpat uzlabot ādas stāvokli un izskatu kopumā.

Abi šie antioksidanti konkrētajā The Ordinary produktā ir izteikti stiprā – 3% – koncentrācijā, kas ir ievērojama. Parasti ādas kopšanas līdzekļi satur 1% vai mazāk resveratrolu un 0,5% vai mazāk ferulīnskābi.

Mana pieredze – šis ir mans pēdējā laika atklājums sejas ādas kopšanā, kas ir ļoti patīkami pārsteidzis. Un tā jau tas parasti ir – es to pasūtīju kopā ar citiem The Ordinary produktiem (ko gribēju vairāk), pieliekot klāt tikai kā piedevu (ar domu “gan jau pamēģināšu”), lai man sanāktu bezmaksas piegāde… Un rezultātā – tieši šis izrādījās vislabākais pirkums no visiem!

Ko tas dara? Visu! Es to lietoju no rītiem un vakaros pēc sejas ādas attīrīšanas, tonizēšanas, pirms krēma. Principā sanāk – tāds kā serums. Pirmajā reizē nobiedēja nedaudz eļļainā tekstūra, bet tas ideāli iesūcas ādā un nerada nekādu spīdumu. Vien nedaudz jānogaida pirms klāj krēmu. Rezultāts – sejas āda kļūst vienmērīga, manā gadījumā izteikti samazinājusies ādas taukainība un nevēlamais spīdums. Āda ir gludāka, tiešām izskatās starojošāka un mazāk sagurusi. Un es to nesaku kā mārketinga speciālists 😀 ! Pat grūti noraksturot, kas ir tas pozitīvais, bet es redzu, ka tas ir! Vienā vārdā – āda izskatās VESELĪGĀKA!

Pats līdzeklis, kā jau minēju ir nedaudz eļļainas konsistences, bet ideāli iesūcas ādā. Tam nav smaržas, nav krāsas. Tas ir nepieciešams vien pāris piles vienā lietošanas reizē. Un, jā – ja esi ko dzirdējusi par The Ordinary zīmolu, tad zini, ka tā produktiem ir neticami demokrātiskas cenas. Šis antioxidantu mix, piemēram, maksā vien 7,20€… Pārliecināju? 🙂

Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% serumu no The Ordinary meklē TE!


Viena doma par “ANTIOKSIDANTI kosmētikā – 5 lietas, ko vērts zināt + mana pieredze!

Komentēt